Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Korona informasjon - Natur og Fritid
Vi tar i mot bestillinger i vår nettbutikk og sender varer som vanlig. Vi følger daglig opp våre transportører Postnord og Posten og sporingen av alle utsendte pakker nøye. Så lenge pakkene kommer fram som normalt vil vi fortsette driften på vanlig måte.
Mer informasjon finner du her

Brasil Atlanterhavsskog      Turen er arrangert 

NoF Travel-tur, nov. /des. 2019

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Brasil er et enormt land med stor variasjon i artsrike naturtyper. På denne 14 dagers turen besøker vi Atlanterhavsskogen i det nørdøstre hjørnet av Brasil. Området i Brasil nærmest Europa. Her forventer vi å se ca 400 fuglearter der mange er endemer.
Varenummer20198

Turen går fra Fortaleza til Porto Seguro. Baturiteparakitt, blåbeltekotinga, indigoara, keisermanakin, sincoramaursmett og visirkolibri er noen målarter på denne turen arrangert i samarbeid med "Brazil Birding Experts". Vår turleder er Terje Axelsen.

NoF Travel — 14 dager i nordøst Brasil nov. /des. 2019

På denne turen i nordøst Brasil vil vi oppleve et stort antall arter, mange av disse endemiske. Normalt vil vi se rundt 350-400 arter. Vi flyr til Fortaleza som ligger langt øst, rett sør for Ekvator. Etter å ha forlatt millionbyen Fortaleza starter vi med baturiteparakitt i Guaramiranga og avslutter med blåbeltekotinga i Porto Seguro. Mellom disse stedene gjør vi en rekke stopp hvor vi håper å finne fantastiske fugler som indigoara, keisermanakin, sincoramaursmett, visirkolibri og masse annet.

Enkelte dager byr på lange kjøreturer, men det blir lagt inn gode pauser for fuglekikking og strekk på beina.

Vi starter utenfor millionbyen Fortaleza, som ligger rett sør for ekvator i det nordøstre hjørnet av Brasil. Siden byen ligger nesten så langt øst man kan komme i Sør-Amerika, er tidsforskjellen til Norge kun 4 timer.

TUROVERSIKT
Reisebeskrivelse
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Nødvendig utstyr
Annet - Visum
Påmelding
Turleder
Artsliste
Reisevilkår

Turen dag for dag

Under følger et forventet dag-til-dag program.

Dag 1
Første dag reiser vi fra flyplassen til Guaramiranga som ligger i høyfjellsplatået Baturite. Området ligger 150 km sør for Fortaleza og er et frodig fjellområde, et av de mest spennende områdene i delstaten Ceara. Som mange andre frodige, fuktige fjellområder, er det ganske mildt om dagen og noe mer kjølig om natten.
Området er særlig interessant da artene (og underartene) her er geografisk isolert fra Amasonas og Atlanterhavskysten. Mange av artene her er allerede splittet og flere er under overveielse for splitting.

En av de mest spennende fuglene i området er baturiteparakitt, en av verdens mest truede papegøyearter. Av andre uvanlige arter finner vi karamelltodityrann, rustbrystløvvender, cearamyggeter, småtreløper, krattmaurvarsler, selenetukan, gråtannvaktel, rødnakketanagar, guyanatyrannulet, brunkinnpikulett, hvittippmaurrikse, gråhodestifthale og mange andre.

Baturiteparakitt – Foto: Ciro Albano Rødnakketanagar – Foto: Ciro Albano


Dag 2

Morgenen starter i området rundt Guaramiranga som er beskrevet under dag en. Vi forflytter oss så til Quixada, rundt 100 km unna. En av de mest slående naturfenomenene i området er klippeformasjonene her. Spesielt de mange monolittene som bryter det noe ensformige landskapet. Hotellet vi bor på har vært blant de mest populære for tidligere reisende i området. Hotellet ligger veldig rolig til og har svært komfortable rom.

Stoppen i Quixada er en strategisk stopp for å bryte opp den lange kjøreturen til Crato. Selv om det ikke er noen veldig uvanlige arter her, regner vi med å finne brasilskrike, kaktusparakitt, pygmenattravn, rødtornskrike, brunkinnpikulett, blondinespett og med litt hell også den sjeldne, endemiske hvitbrynhokko.

Dag 3
Vi starter om morgenen i området rundt Quixada før vi setter kurs mot Potengi. En lang kjøretur på rundt 360 km.

Området vi drar til ligger syd i delstaten Ceara. Potengi som ligger en time unna storbyen Crato er kjent som «Byen som aldri sover» på grunn av alle smedene i byen. Grunnen til dette navnet er at varmen på dagen gjør at mange smeder velger å arbeide om natten. Smellene av hammer mot ambolt høres godt gjennom natten og stilner først av ved morgengry.

Området er helt unikt og vi finner en masse fugler her som er knyttet til tørr skog. Target-artene er hvitbrynmaurpitta, perlepikulett, brasilspett, stormeiskryper, rødvingestifthale, caatingaeremitt, striperyggmaurfugl, småviftetyrann, storviftetyrann, halvbekard og pygmenattravn.

Pygmenattravn – Foto: Ciro Albano Hvitbrynmaurpitta – Foto: Ciro Albano

Dag 4
Vi forblir i Potengi også denne dagen

Dag 5
Først en kjøretur på 80 km til Crato hvor vi vil få se den kritisk truede keisermanakinen. Dette er virkelig en av turens høydepunkt. Den fantastisk flotte fuglen ble oppdaget i 1996 og vitenskapelig beskrevet i 1998. Når man ser den, og hvor nær storbyen Crato den finnes, er det helt utrolig at den ikke ble oppdaget tidligere.

Deretter kjører vi til Canudos hvor vi skal få se nok en kritisk truet fugl, nemlig indigoara. Dette er i den nordlige delen av delstaten Bahia. For mange vil dette trolig bli høydepunktet på turen. Indigoaraen finnes kun i dette begrensede området. Vi drar grytidlig ut til området hvor indigoaraen raster over natten og får en uforglemmelig opplevelse. Selv om papegøyene er hovedmålet her, finnes det mange andre Caatinga arter i området. Vi vil også lete etter rødstrupetanager, rødbeinseriema, blåhodeparakitt og mye mer.

Keisermanakin – Foto: Ciro Albano Indigoara – Foto: Ciro AlbanoDag 6
Morgenen brukes Canudos-området før vi starter på den lange kjøreturen til Lencois (Chapada Diamantina). Vi gjør flere korte stopp langs veien for å fylle på artslista.

Dag 7
Hele dagen i Chapada Diamantina.

Et av de mest imponerende områdene i hele Brasil. Fantastisk landskap som er en del av flere høylandsområder som er knyttet til Espinhaco fjellområde som strekker seg fra nord i delstaten Minas Gerais gjennom Bahia. Det er en god blanding av habitater som Caatinga, Cerrado, Campo Rupestre (arid mountain shrubs), Moist Forest, Gallery Forest og selvfølgelig en fantastisk blanding av fuglearter. I området er det registrert mer enn 350 arter.

Noen av de endemiske artene i området inkluderer den utrolige visirkolibrien og den nettopp beskrevne sincormaursmett (først beskrevet i 2007). Videre håper vi å finne cerradomånesmett, svartstrupesaltator, rustpygmetyrann, blåspurv, hornkolibri og andre lokale spesialiteter som campostyrann og serraspurv. Vi vil også prøve å finne den sjeldne og endemiske diamantinatapakulo.

Dag 8
Morgenen i Chapada Diamantina og deretter forflytning til Boa Nova. Nok en lang kjøretur, men vi legger inn flere stopp langs veien.

Dag 9
Hele dagen brukes i Boa Nova.

Boa Nova ligger i den sørvestlige delen av delstaten Bahia og er berømt blant ornitologer for områdets varierte artsutvalg. Området har biter av «montane» Atlanterhavregnskog, rike deler av Caatinga og unike områder som ligger midt mellom Atlanterhavsskogen og tørr skog. Dette blir ofte beskrevet som «mata-de-cipo» (for de som forstår brasiliansk).
På grunn av den unike vegetasjonen er det registrert mer enn 400 fuglearter i området. Blant disse finner vi den sterkt truete skifergloøye og den uvanlige lianemaursmetten. Begge sterkt knyttet til «mata-de-cipo» landskapet. Kun 10 minutter unna den tørre skogen kommer vi inn i den frodige Atlanterhavsskogen.

Her leter vi etter arter som stripemykstjert, kårdemanakin, bahiastifthale, botocudomaurfugl, gaffeltodityrann, hvithalsløvgransker, skjelltreløper, blekstifthale, rustmaurfugl, okergumpfugl, gråhodeattila, kanelgumppiha, gulsnittanagar og mange andre. Vi har også gode sjanser for å finne den truete tupinambatyrakinen.

Skifergloøye – Foto: Ciro Albano Stripemykstjert – Foto: Ciro Albano

Dag 10
Morgenen brukes i Boa Nova før vi forflytter oss til Serra Bonita Reserve (Camacan). Korte stopp langs veien.

Dag 11 — Full dag i Serra Bonita Reserve.

Reservatet er et privat innovativt tiltak for å bevare submontane skog i det sydlige Bahia. Det er et forsøk på å bevare Atlanterhavsskogen gjennom et konsortium av en rekke større grunneiere som allerede har etablert private reservater på eiendommene deres. Til sammen har de i dag vernet 2,500 hektar. Dette utgjør det nest største private verneområdet i den enorme korridoren Atlanterhavsskogen utgjør. Et eget institutt styrer skjøtselen sammen med grunneierne. Instituttet driver også med oppkjøp av land for å utvide verneområdet. Alt avhengig av donasjoner.
Blant target artene her finner vi rosenfotgraveteiro, bahiabladdanser, blymaurvireo, småmaursmett og mange flere. Vi kan finne den sjeldne underarten av brunsolitærtrost (en mulig splitt), blåmanakin, stripemanakin, dråpemaurvarsler, flekknebbtukan, gråsabelvinge og mye annet. De har «foring» for kolibrier og tanagarer og blant de vanligste tanagarene finner vi rødnakketanagar, turkishodetanagar, epålettanagar og cyantanagar.

Stripemanakin – Foto: Ciro Albano Flekknebbtukan – Foto: Ciro Albano

Dag 12
Morgenen i Camacan og forflytning til Porto Seguro.

Dag 13
Full dag i Porto Seguro.

Byen ligger langt syd i delstaten Bahia. Byen ble grunnlagt i 1534 og har en nydelig, berømt strand. Vi er ikke her for å bade, men for å sjekke ut den nedre delen av Atlanterhavsskogen utenfor byen. Vi er spesielt på jakt etter de sjeldne blåbelte- og hvitvingekotingaene. I tillegg prøver vi å finne bahiaeremitt, flammemaskeamason, leiremaurvarsler, bahiamaursmett og hvittippmaursmett.

Dag 14
Formiddagen utenfor Porto Seguro og deretter hjem via Fortaleza.

Blåbeltekotinga – Foto: Ciro Albano

Dag 1

Fortaleza - Guaramiranga

150 km

Forflytning

Dag 2

Guaramiranga - Quixada

100 km

Morgen skåding – forflytning – kvelds skåding

Dag 3

Quixada - Potengi

360 km

Morgen skåding - forflytning

Dag 4

Potengi

Heldags skåding

Dag 5

Potengi – Crato - Canudos

430 km

Morgen skåding – forflytning – kvelds skåding

Dag 6

Canudos – Lencois

500 km

Morgen skåding - forflytning

Dag 7

Chapada Diamantina

Heldags skåding

Dag 8

Lencois – Boa Nova

420 km

Morgen skåding - forflytning

Dag 9

Boa Nova

Heldags skåding

Dag 10

Boa Nova – Camacan

400 km

Morgen skåding - forflytning

Dag 11

Serra Bonita Reserve (Camacan)

Heldags skåding

Dag 12

Camacan – Porto Seguro

220 km

Morgen skåding - forflytning

Dag 13

Porto Seguro

Heldags skåding

Dag 14

Hjemreise


Pris
Endelig pris er ikke avklart på nåværende tidspunkt, men vil trolig ligge på ca. 45.000,- pr deltaker.
Flypriser og større endringer i valutakurs kan endre prisen noe. Likeledes vil prisen kunne bli litt høyere om det blir få deltakere. Ikke inkludert i prisen er reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Eventuelt justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Tillegg for enkeltrom ca 4000.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 10 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokal guide og sjåfører.

Reisetidspunkt
Månedsskiftet november/desember 2019.

Transport
Fly fra Oslo til Fortaleza retur via Porto Seguro. Liten buss underveis i landet.

Overnattingsfasiliteter
Gode hotell med AC – unntatt i høyden hvor det er kjølige netter.
Rødbukara – Foto: Ciro Albano

Mat
Alt måltider fra flyplass til flyplass i Brasil er inkludert. Deltagere som ønsker spesialkost eller har allergier må melde fra. Drikkevarer til måltider ikke inkludert.

Vær
Sjansen for regn er svært liten. Gjennomsnittstemperatur rundt 28+ i lavlandet, men gjerne ned til 18+ i høyden.

Fotografering
Fotografering vil ikke bli en prioritert aktivitet på denne turen, men det blir normalt gode muligheter.

Helse
Ingen spesielle helserisikoer og ingen vaksiner påkrevd. Noen insekter, men ikke plagsomt mye.
Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontake fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv.

Nødvendig utstyr
Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy.

Annet
Dette er en «all inklusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.
Flaggermusfalk – Foto: Ciro Albano

Påmelding
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Norsk turleder er Terje Axelsen, Sandefjord,
Terje har vært i Nordøst Brasil tidligere, har ledet NoF Travel tur til Bulgaria, Portugal, Thailand (2x) og Ghana. Han er reisevant og har rimelig god kunnskap om aktuelle fugler, inklusive engelske og norske fuglenavn.


Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Terje Axelsen, axelsen@online.no, telefon +47 909 11 939.

Litteratur

For tiden er det en håndbok tilgjengelig på engelsk:

A Field Guide to the Birds of Brazil

Fiolettkronedryade – Foto: Ciro Albano Svartskogørn – Foto: Ciro Albano

Stormeiskryper – Foto: Ciro Albano Knøttugle – Foto: Ciro Albano

Halebåndmanakin – Foto: Ciro Albano Rubintopas – Foto: Ciro Albano

Rødbeinseriema – Foto: Ciro Albano

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Metallplate til meisefuglekasse Vinterfugler ved foringsbrettet
Fuglekasse til meis Rovfuglsilhuett sort
Bolmateriale til humler Perm til Vår Fuglefauna
10 stk metallplate til meisefuglekasse Meisekasse i betongtre
Birdsticker 5-pakning Fuglekasse kamera kit
4 mest solgte bøker
Fuglesang (kompakt) Nordens fjärilar
Gyldendals store fugleguide og Norske fugler Poroid Fungi of Europe
4 mest solgte optikk
Opticron G 2,5x 65 mm Nikon Monarch 5 10x42
Nikon Monarch 3 8x42 Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid