Cxense Display
Gå til hovedmeny

Damms store bok om fugler i Norge og Europa      Utgått Tilgjengelighet: Utgått vare
Damms store bok om fugler i Norge og Europa presenterer det fantastiske mangfoldet av fugler vi har i Europa og Vest-Palearktis, med mer enn 500 fuglearter. Med sine 2 kg er boka mer et oppslagsverk for stua enn en felthåndbok.
Damms store bok om fugler i Norge og Europa
Varenummer811044
Forlag/produsentDamm
ForfatterHume, R.
Utgivelsesår2004
Antall sider480s
Fotos - illustrasjonerF-ill, f-fotos, kart
InnbindingInnbundet
ISBN8249605993
SpråkNorsk

Brukervennlig utforming, detaljerte fotografier, lettfattelig tekst og nyttige oversiktskart gjør dette til et ypperlig oppslagsverk for fugleentusiaster i alle aldre og på ulike kunnskapsnivåer.

Forlagets egen informasjon
Forfatter Rob Hume er svært etterspurt for sine kunnskaper om fugler. Han har arbeidet for det britiske Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) i 23 år - nå som redaktør for selskapets prisbelønte tidsskrift Birds.

Oversetter Irene Inman Tjørve er biolog med dyreadferd og økologi som spesialområde og fagkonsulent Even Tjørve er biolog med dyreadferd og økologi som spesialområde.


Anmeldelse fra Vår Fuglefauna nr 3-2004 - gjengitt med tillatelse


Flott oppslagsverk over europeiske fuglearter  

Rob Hume 2004. Damms store bok om fugler i Norge og Europa. 480 sider i format 20 x 29,5 cm, innbundet og med smussomslag.

Hume har arbeidet for RSPB i over 20 år, nå som redaktør for selskapets prisbelønte tidsskrift Birds. Den engelske originalen fra 2002 er oversatt av Irene Inman Tjørve. Even Tjørve har vært fagkonsulent. Begge er biologer med dyreatferd og økologi som spesialområde.  

De 50 første sidene innleder med brukermanual og har videre generelt ornitologisk stoff med hovedvekt på atferd og habitater. En viktig del utgjør presentasjon av ulike habitattyper og fuglers tilpasning til dem. I tilknytning til hver naturtype beskrives noen gode fugleområder fra ulike land. Norge har fått med Røst, Varangerfjorden og Dovrefjell.  

Ganske utførlige artspresentasjoner på en side finnes for 320 av de vanligste fugleartene i Europa/Vest-Palearktis. For hver art er det flere gode fargebilder og en og annen tegning som viser spesielle trekk og har kommentarer knyttet direkte til relevante steder på illustrasjonene. En kortfattet tekst tar for seg sentrale ting ved biologien og annet. Utbredelse vises ved et flerfarget kart.  

Mer enn 200 sjeldne og lokale arter er presentert over en kvart side hver i form av et fotografi og litt tekst. Her er for eksempel flere av de norske uglene og hakkespettene med. Generelt er det mange eksempler på at vanligere arter i Norge er sjeldnere i europeisk sammenheng, og omvendt. Med dette i bakhodet er det lettere å forstå hvorfor de respektive arter har fått tildelt fyldig eller sparsom omtale. I den norske utgaven ville jeg fokusert overveiende på forekomst i Norge for de sjeldnere artene.  

Endelig er 276 innførte eller sjeldne arter presentert i tabellform med norsk og latinsk navn, familie (burde vært sløyfet til fordel for annen nyttigere informasjon som hvor i Europa funn er gjort) og beskrivelse på rundt fem ord (inklusive hovedutbredelse).  

Til slutt er det en side med ordforklaringer, register og et par siders oversikt over bidragsytere (hovedsakelig fotografene, men ingen av dem er norske). Litteraturhenvisninger finnes ikke.  

Teksten virker jevnt over grei nok, men litt kan pirkes på. Nattravnen kan ha to kull. Gulsangeren har ikke "dyp reirskål hengende fra greinkløft i tre", det plasseres mer som et bokfinkreir. Er det pirolens reirplassering som av en eller annen merkelig grunn har sneket seg inn? Tornsangerens reir ligger ikke på langt nær alltid i tornebusk. I hvert fall i Norge ligger stjertmeisens reir ofte høyt over bakken. Skjeggmeisen hekket i Norge første gang i 1992 (ikke 1993). Det er ikke uvanlig at rødvingetrosten og svarttrosten legger reiret på bakken. Varsleren har ofte reir ganske høyt i tre i Norge, og nøttekråken legger ikke alltid reiret i grantre. Gulirisk er blitt gulririsk i overskriften på side 389. Svarthvit fluesnapper i ett ord var nytt. Orden og familie på latin har liten interesse i en bok som dette, men tar på den annen side heller ikke mye plass.  

Nyttig er det at lignende arter er avbildet, selv om det ofte ikke treffer helt bra og dekkende for Norges vedkommende og ellers generelt kan virke noe vilkårlig. Eksempelvis er musvåk, havørn og gåsegribb avbildet som forvekslingsarter vedrørende kongeørn. Jeg tror norske fjellvandrere sliter mest med fjellvåken (og for denne er faktisk kongeørnen tatt med som forvekslingsart). For enkeltbekkasin ville jeg dessuten heller tatt med dobbeltbekkasin enn rugde (men sistnevnte er kanskje med fordi den er vanligere og mer relevant i mange andre europeiske land). Overraskende er skogdue tatt med som forvekslingsart i forhold til gjøk, og rørsanger i forhold til skjeggmeis. Minst like rart er det at flaggspett er tatt med som forvekslingsart i forhold til hærfugl. Vierspurven burde vært nevnt som forvekslingsart til sivspurv. Duetrostens sang likner svarttrostens. Det er lett å liste opp tallrike liknende eksempler i tillegg.  

Oppsettet er ryddig og tiltalende med mye viktig informasjon på en ganske korrekt måte. Boken er nok for stor og tung til bruk i felten, men den burde passe de fleste kategorier av fugleinteresserte som en appetittvekker og kunnskapskilde innendørs. Det må presiseres at i likhet med de fleste andre nyere fuglebøker utgitt i Norge, er heller ikke denne sårt tiltrengt. Uansett er den bedre enn mange andre i vrimmelen av oversatte og tilpassete bøker.  

Roald Bengtson


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte bøker
Nordens fjärilar Norges sommerfugler
Skyddsvärd skog Fuglesang (kompakt)
Europas falker Trær i Norge
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Humler i Norge
Aschehougs fuglebok med CD-er Praktisk stjerneatlas

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--