Fossekallen – Norges nasjonalfugl
Boka «Fossekallen – Norges nasjonalfugl» presenterer fossekallens biologi med utgangspunkt i norsk aktivitet og forskning på arten. Forfatteren kjenner fossekallen godt fra sin egen forskning, og har i boka samlet det meste av norsk fossekallkunnskap.
2013 var det 50 år siden fossekallen ble valgt til nasjonalfugl. Boka tar for seg valget til nasjonalfugl og bruken av nasjonalfuglen som symbol. De mange lokalnavnene og tradisjonsstoff om fuglen presenteres, likeså tidligere tiders beskrivelser.
Både i Norge og resten av Skandinavia er det en liten, men entusiastisk gjeng ornitologer som arbeider med fossekallen. Det meste av materialet som presenteres er hentet fra Norge, men for å utfylle bildet, hentes også informasjon fra andre land, særlig Sverige og Storbritannia. Forfatteren kjenner fossekallen godt fra sin egen forskning, og har i boka samlet det meste av norsk fossekallkunnskap.
Dikt med og om fossekallen gjengis. Forfatteren tar opp utfordringer knyttet til arten, som forurensing og kraftverksutbygginger. Til sist har boka en avdeling om hekkekasser til fossekallen og felttips for den som ønsker å arbeide med arten.
Linn Therese og fossekallen
Linn Therese er ei aktiv jente på elleve år. En dag hun og mamma snakker om Norges høyeste fjelltopper, går samtalen videre fra nasjonalfjell til nasjonalfugl.
Boka følger Linn Therese som lærer om fossekallenes liv. Handlingen foregår fra vårløsningen og fram til det er store fossekallunger i reiret. Linn Therese henger opp kasser til fossekallene og får være med på ringmerking. Det er spennende å følge fossekallen, fuglen som svømmer og dykker i elvevannet hele året og som bygger reir med vegger og tak.