Boka «Spekkhoggere» er skrevet av fotograf John Stenersen og marinbiolog Tiu Similä , som begge har jobbet med spekkhoggerne i en årrekke.
Denne boken finnes også i engelsk utgave
There is also an English version of this title
Forlagets egen omtale
Fakta om boka «Spekkhoggere».
Boka er skrevet av forfatter og fotograf John Stenersen og marinbiolog Tiu Similä, som begge har jobbet med spekkhoggerne i en årrekke.
Den bygger på det forskningsarbeidet som er gjort på spekkhoggere langs norskekysten, som faktisk har en av verdens største bestander av dette fascinerende sjøpattedyret. Boka er populærvitenskapelig i formen, og rikt illustrert med fotografier av meget høy kvalitet.
Innledningsvis tar vi for oss spekkhoggerne generelt; hvor fantastisk tilpasset de er til sitt liv i havet, hvordan de lever i stabile familier, om utbredelse og spekkhoggernes forhold til mennesker opp gjennom historien, og om hvordan vi har lært mye om dyrene de siste tiårene gjennom moderne forskning.
Deretter går vi nærmere inn på den kunnskapen vi har fått om den norske bestanden de siste tjue åra. Det har vært forsket mye på den norske bestanden i denne perioden, og Tiu Similä har vært helt sentral i dette arbeidet, bl.a. gjennom sitt doktorgradsarbeide om de norske spekkhoggernes økologi.
Våre spekkhoggere lever livet igjennom i stabile familiegrupper. Læreprosessene i dette sosialt felleskap er spesielt omtalt – de er på mange måter nøkkelen til å forstå spekkhoggernes liv, og dette er en problemstilling som ble svært aktuell i forbindelse med forsøket på å tilbakeføre «Keiko» til et liv i havet.
Til slutt tar vi for oss noen av utfordringene vi står overfor når det gjelder å ta vare på våre spekkhoggere, og livet i havet i sin alminnelighet. Selv om spekkhoggerbestanden langs norskekysten i dag er sterk, er det flere ting som gjør framtiden usikker. Miljøgifter, oljeforurensning og overbeskatning av viktige fiskearter som sild er kjente trusler.
En annen ting er at vår store interesse for de karismatiske dyrene også kan bli en belastning; i de nærmeste ukene skal flere tusen tilreisende ut på spekkhoggersafari. Så langt har dette vært et veldrevet og voksende produkt innen reiselivet i Nordland, men etter hvert som etterspørselen og konkurransen i markedet øker, kan presset bli stort på spekkhoggerne…
Boka er gitt ut på Tringa Forlag i Henningsvær, og foreligger både i norsk og engelsk versjon («Norwegian Killer Whales») for å kunne møte utlendinger som utgjør majoriteten av de som deltar på spekkhoghgersafari. Opplaget er 2.500 (norsk) + 1.500 (engelsk).