Evolusjon og økologi – en innføring passer for innføringskurs i biologi ved universiteter og høgskoler, men også som en innføring i evolusjonære perspektiv i en rekke andre fag.
Fra forlagets egen omtale:
Evolusjonsprosessene former organismen slik at den blir best mulig egnet til å sende kopier av genlaget inni seg videre til neste generasjon. Denne seleksjonen av genlag skjer innenfor en bestand. Endringer i genlagene innenfor bestandene kan føre til at nye arter dannes, og at bestander og arter tilpasses hverandre. Dette ligger til grunn for mange av de mønstrene vi ser i økosystem og samfunn.
Boken binder sammen moderne økologiske og molekylære forklaringer av evolusjonsprosessen. Menneskets evolusjon og atferd er viet stor plass, og boken gir et evolusjonært perspektiv på fag som medisin, psykologi, filosofi, informatikk og ressursforvaltning.
Evolusjon og økologi – en innføring passer for innføringskurs i biologi ved universiteter og høgskoler. Den passer også som en innføring i de evolusjonære perspektivene bak medisin, psykologi, antropologi og ressursforvaltning. Evolusjonsbiologi har gjennomgått en rivende utvikling de siste årene, og faget biologi kan nå gi en helhetlig forklaring på alle biologiske fenomener og prosesser. Boken vil derfor være nyttig både for dem som har studert evolusjon og økologi tidligere, for lærere i ungdomsskole og videregående skole og for andre naturinteresserte.
Jarl Giske (dr.philos.) er førsteamanuensis ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi ved Universitetet i Bergen. I sin forskning bruker han evolusjonsteori til å forklare livssyklus og romlig fordeling til fisk og dyreplankton i havet. Giske underviser i evolusjon og økologi samt økologisk modellering.
Per Jakobsen (dr.philos.) er førsteamanuensis ved Zoologisk institutt ved Universitetet i Bergen. I sin forskning bruker han parasitter til å belyse konflikter mellom genlag i ulike organismer. Jakobsen underviser i evolusjon og økologi, ferskvannsøkologi og eksperimentell økologi.