Forfatteren skriver om forhold og mennesker som samlet sett utgjør vårt lokale særpreg. Vi får høre om søndagsskolelærere, prester, gymnaslærere, elever, politikere, kjøpmenn, bønder og redere fra nyere og eldre tid.
Fra forlagets egen omtale:
Forfatteren skriver om forhold og mennesker som samlet sett utgjør vårt lokale særpreg. Vi får høre om søndagsskolelærere, prester, gymnaslærere, elever, politikere, kjøpmenn, bønder og redere fra nyere og eldre tid. Macody Lund inntar selvsagt en sentral plass.
Skagen, Farsunds danske vennskapsby, ligger nær oss på mange måter. Forfatterens sydenturer til Danmarks nordspiss har inspirert ham til epistlene om de mange fellestrekkene mellom Skagen og Lista gjennom tidene – om skipsforlis, karrige levekår, en litt høyere himmel og ikke minst det spesielle lyset der hav møter sol i all slags vær. Kunstnermiljøet i Skagen rundt 1900 er grundig omtalt, og malerier som illustrerer epistlene, er gjengitt i boken.
Boken rommer mer enn 350 illustrasjoner, og bakerst i den finner man et alfabetisk register med over 800 personnavn. Mange lesere vil nok finne seg selv, slektninger, venner og bekjente oppført her.
Christen Christensen, født 1932 i Farsund, har helt siden skoledagene vært en aktiv skribent – han har skrevet alt fra sportsreferater og reisebrev til lokalhistoriske artikler og bøker. Sammen med sin søster, Randi Brøvig, ga han i 1994 ut boken Farsund – byen i vårt hjerte.
Omtale i Farsunds Avis:
«Brev vesterfra» mellom to permer
Av Svein Morten Havaas, 23.08.05
I løpet av to vårsesjoner hadde Christen Christensen, utflyttet farsundsmann bosatt i Bergen, rundt 45 «brev vesterfra» på trykk i lørdagsutgavene av Farsunds Avis. I samarbeid med forlegger Arno Vigmostad, utflyttet vansemann bosatt i Bergen, får han nå «epistlene» utgitt mellom to stive permer.
«Farsund og Lista – en kjærlighetserklæring» er tittelen på boken som dermed blir siste skudd på stammen av lokalhistoriske utgivelser. I motsetning til Christensens forrige bok «Farsund – byen i vårt hjerte», som han skrev sammen med sin søster Randi Brøvig, er den siste i stort format. Alle avisartiklene er nemlig avfotografert slik de var på trykk – med retting av enkelte trykkfeil og skjønnhetsfeil.
– Det måtte nødvendigvis bli stort format av det. Avissidene er scannet i tilnærmet hundre prosent. Jeg har aldri vært med på å gi ut en så stor bok rent formatmessig, sier Arno Vigmostad, forleggeren som har gjort det skarpt i en tøff og konkurranseutsatt bransje. Det begynte med Fagbokforlaget som gav ut rene fagbøker for ulike utdanningsnivåer, deriblant en tyskbok av nettopp Christen Christensen. Nå gir vansemannen også ut annen litteratur på forlaget Vigmostad Bjørke sammen med sin kompanjong Arnstein Bjørke. Idéen om å gi ut Christensens lokalhistoriske epistler kom til over en kopp te. Forfatteren lurte på å få forleggerens hjelp til å få bundet inn sine egne utklipp på en fornuftig måte.
– Det var først da jeg «så lyset». Det måtte selvsagt bli bok av det, sier Arno Vigmostad, som helt siden utgivelsen av den forrige boken som kom i 1994 har vært på Christensen for å høre når oppfølgeren kunne komme.
– Det har jeg avfeid hele tiden. Jeg hadde nemlig aldri trodd at jeg skulle gi ut en ny bok. Men etter at Arno lanserte idéen, har det gått slag i slag. Nå er den her, sier Christen Christensen.
Boken vil bli lagt ut for salg hos lokale bokhandlere i neste uke. Den er trykt opp i 1.500 eksemplarer.
– Den senere tid har det blitt en underlig interesse for lokale bøker. De er faktisk bestselgere på sine respektive steder over alt hvor du kommer. Mitt inntrykk er at det også er interesse for det lokalhistoriske stoffet blant unge mennesker. Slik var det ikke i min tid. Det er en meget positiv trend, sier Arno Vigmostad, som både håper og tror på godt salg av den nye boken. Førsteopplaget «Farsund – byen i vårt hjerte» ble revet vekk i løpet av kort tid.
– Denne boken har muligens et mindre kundegrunnlag siden innholdet stod på trykk i lokalavisen for relativt kort tid siden. Men det vil jo vise seg, sier Vigmostad. Som sagt er noen skjønnhetsfeil rettet opp. To billedtekster som var forbyttet i lokalavisen er klippet ut og limt under de riktige bildene, årstallet for når forfatteren selv ble døpt er rettet fra 1949 til 1948 i en parentes og noen andre kosmetiske endringer er gjort. Men for øvrig fremstår artiklene, både layout-messig og språklig som de ble trykket i avisen.
– En feil setning om at Berta Koren skrev «Listersangen» mens hun var i Paris er også utelatt. Ragnvald Grimsby har nok rett, som han har hevdet i et brev han sendte til meg, at hun skrev den før hun reiste til Paris, sier Christen Christensen, som også kan avkrefte at Olav Pedersen på Møllehaugen var hans onkel. Det fremgikk av en billedtekst i en epistel, men var da et sitat fra artikkelteksten.
De fleste avisartiklene er reprodusert i svart-hvitt i boken. Men enkelte av de 350 bildene har fått fargetrykk også i boken. Det gjelder særlig bildene som ledsaget artiklene om Skagen og kunstnerne der. Bokens omslag er prydet med vakre naturbilder fra Farsund og Lista. De er tatt av Martin Vindheim. Christensen er dessuten veldig godt fornøyd med at det er laget et grundig og godt register bakerst i boken.
– Her er hele 800 personer med og katalogisert i alfabetisk rekkefølge. Noen er mye omtalt, som for eksempel redaktørene Holmer-Hoven og Seland, mens andre er kun nevnt én gang. Men alle er med i navneregisteret, sier Christensen fornøyd. «Forfatteren skriver om forhold og mennesker som samlet sett utgjør vårt lokale særpreg. Vi får høre om søndagsskolelærere, prester, gymnaslærere, elever, politikere, kjøpmenn, bønder og redere fra nyere og eldre tid. Macody Lund inntar selvsagt en sentral plass», heter det i omtalen på bokens bakerste omslagsside.
Man skulle tro at den har potensiale i seg til å bli en populær julegave, selv om vi bare skriver august …